Bokinfo

Så här väljer du nyckelord

Uppdaterad

Vad är nyckelord?

Nyckelord är sökord som beskriver innehållet i din bok. De gör boken enklare att hitta och hjälper oss när vi ska ämnesklassificera den.

Hur lägger jag in nyckelorden?

Du som registrerar dina böcker via Bokinfos sajt lägger in nyckelorden under Information 2. Du som registrerar via ditt förlag/din distributör lägger in nyckelorden tillsammans med övrig metadata som skickas över till oss. 

Nyckelorden får vara max 128 tecken tillsammans. Separera orden med semikolon. 


Vilka ord ska jag välja?

Välj ord som beskriver det specifika med din bok och som är relevanta för innehållet. 

Exempel:

  • Harry Potter och de vises sten: Trollkarlar, magi, England, internatskolor, parallella världar, föräldralös
  • Jag är Zlatan: Idrottsmän, fotbollsspelare

Tips! 

  • Synonymer brukar fungera bra som nyckelord. Om boken heter "Berättelser om sjörövare" kan du skriva "pirater" som nyckelord. Är din bok klassificerad som "romance" kan du skriva "romantik" och "kärlek". 
  • Om din bok handlar om en känd person eller en specifik plats kan du lägga in dessa som nyckelord om de inte redan nämns i titeln. 

Behöver du inspiration? Biblioteken är experter på att sätta träffsäkra sökord. Hitta ord i bibliotekens listor över Svenska ämnesord. Eller sök på böcker som liknar din i bibliotekens kataloger och se vilka ämnesord de har valt. 

Vilka ord ska jag inte välja

  • Ord som finns på andra ställen i bokens metadata och redan är sökbara. Till exempel titeln, serien, författarnamnet eller Thema-rubriken.   
  • Reklam: Ord som storsäljare, bra deckare, etta på topplistan och så vidare är inte effektiva som sökord. Välj bort dem.
  • Ord som hänvisar till andra böcker än din. Till exempel boktitlar på snarlika böcker eller namn på författare som skriver i samma genre.

Var används nyckelorden?

Nyckelorden används i första hand i på vår sajt. Vi skickar även ut dem till återförsäljarna som kan använda dem i sina webbutiker.

Guide taggad med: Nyckelord