Så här väljer du Thema-kod
Thema-koderna används för att tala om vad en bok handlar om. Den första (huvudkoden) är viktigast och ska motsvara hyllan där boken passar bäst i bokhandeln. Övriga koder kompletterar huvudkoden. Alla koder ska matcha bokens innehåll i sin helhet. Ibland räcker en enda kod.
Få precisa koder är bättre än många. Välj helst inte fler än tre.
När vi har fått katalogexemplaret av boken tittar vi på Thema-koderna du har lagt in. Eftersom det finns många fler koder i Thema (ca 4000) än vi kan visa i listan i registreringsformuläret byter vi ofta ut de koder du har lagt in till mer specifika eller lägger till flera.
Thema är den viktigaste klassificeringen i Bokinfo och den som nätbokhandlarna hämtar till sina sajter. Vi lägger även till SAB-koder som biblioteken använder och varugrupp. Du kan också själv lägga till fria nyckelord för att beskriva din bok.
För dig som registrerar barn- och ungdomsböcker eller skönlitteratur har vi gjort två lathundar. Finns att ladda längst ner på sidan.
1) Första Thema-koden är huvudkod
Den första Thema-koden ska motsvara bokens viktigaste ämne. Detta är koden som visas högst upp hos återförsäljarna eller hos återförsäljare som bara visar en kod per bok.
2) Klassificera specifikt eller brett beroende på bokens innehåll
Om en bok handlar om ett specifikt ämne och det finns en motsvarande Thema-kod används enbart den. Om bokens ämne är övergripande använder man en allmän kategori högt upp i hierarkin i stället för att lista flera av underkategorierna.
3) Lägg till så många kategorier som behövs
Om boken täcker flera olika ämnen väljer man kategorier för dessa från hela Thema-systemet. Bara kategorier som boken handlar om som helhet ska användas. Inte ämnen som enbart förekommer i en liten del av boken.
4) Ta hänsyn till instruktionerna för hur kategorierna ska användas
I Thema-översikten finns kommentarer vid många kategorier som talar om hur de ska användas. Vissa kommentarer finns under en övergripande kategori men är giltiga även för underkategorierna.
5) Komplettera med tilläggskoder där det passar
För att specificera en klassificering kan du lägga till en tilläggskod. Tilläggskodernas funktion är att göra Thema flexibelt så att man kan beskriva ett stort antal ämnen med relativt få koder.
6) Ta hänsyn till kontexten
Välj alltid kategori med hänsyn till hela Thema-systemet. Ibland kan en kategori verka passa när man ser den ensam men inte när man ser den i förhållande till resten av systemet. Ta alltid reda på under vilken huvudkategori koden ligger. Detta är särskilt viktigt för ämnen som förekommer i olika versioner för olika målgrupper. Tex akademiska läsare eller allmänna läsare. Barn eller vuxna.